среда, 11. јануар 2017.

CRTANJE I GRAFIČKI DIZAJN

Inkscape je open source alat za rad sa vektorskom grafikom, sličanih mogućnosti kao Adobe  Illustrator, CorelDraw ili Xara X. Razvijen je pod Linux platformom, ali kao i GIMP , prilagođen je i drugim operativnim sistemima. 
Možete ga besplatno preuzeti  na    http://inkscape.org/. Trenutno aktuelna verzija Inkscape programa je 0.48.4.Program je pod GNU GPL (General Publik License)  licencom koja omoućava njegovu dalju modifikaciju i distribuciju.
Kao kod ostalih  programa  za crtanje  moguće je kreiranje osnovnih oblika (elipse, pravougaonika, zvezde, poligona i spirale), njihova  transformacija rotacijom, istezanjem, promenom veličine… Takođe,   Inscape nudi funkcije za manipulaciju objektima preciznim prilagođavanjem čvorova krive.
Kao rezultat rada u ovom programu dobićete SVG fajl.
Osobinama objekata može se manipulisati, sem preko ulaznih uređaja (miš, tabla za crtanje, ekran osetljiv na dodir) i  kroz XML editor.
SVG fajl
SVG  – skalabilna vektorska grafika (eng. Scalable Vector Graphics) je XML jezik za prikazivanje dvodimanzionalne vektorske grafike, koja može biti  statična ili animirana. To je otvoreni standard, koji je 1999. godine  razvijen od strane Konzorcijuma za veb (W3C, eng World Wide Web Consortium).
SVG slike i njihove osobine  opisani  su tekstom, jer je sam SVG format tekstualni, XML format. To znači da  u okviru slike mogu postojati i tekstualni opisi slike, tj. tagovi što, između ostlog,   omogućava indeksiranje, skriptovanje i  kompresovanje  slike.
Svaki element  SVG  slike  moguće je animirati  a  grafički elementi ne gube na kvalitetu prilikom promene dimenzija.Ovde mozete da preuzmete prezentaciju:

Izgled i podešavanje radnog okruženja


Pokretanjem programa dobijate prozor kao na slici gore. Radna površina predstavlja prostor za crtanje i montažu crteža (canvas). Možete crtati na celoj radnoj površini ali štampaće se samo ono što je na stranici (page).
Iznad radne površine su
 (1) – linija menija,
(2) – standardna linija sa komandama (commands   bar), 
linija za podešavanje osobina izabrane alatke(tool controls bar).
 
Postavljanje i uklanjanje elemenata korisničkog interfejsa možete: View – Show/Hide  (slika desno).
Kao što se vidi na slici u istom meniju imate mogućnost  postavljanja mreže (grid), maksimiziranje radne površine (fullscreen), prelazak na sledeći ili predhodni prozor (previous window, next window)…

Paleta sa bojama postavljena je  horizontalno ispod horizontalnog scrool bar-a. Pošto je samo delimično vidljiva, ispod nje se nalazi još jedan horizontalni scrool bar kojim se omogućava pomeranje boja u paleti.
 miša na boju u paleti bira se boja punjenja objekta.
CTRL + klik bira se boja okvirne linije objekta.
Broj pored boje linije predstavlja debljinu linije. Ako želite da je promenite desnim klikom na broj (na slici je to broj 2) otvara se meni u kom, sem debljine linije, možete promeniti i merne jedinice debljine linije. (slika 4.)
Klikom na opciju Remove u istom  meniju uklanja se već postojeća okvirna linija na objektu.
Promenom vrednosti opcije Opacity, menja se providnost boje punjenja i boje linije (samim tim i objekta na koje se primenjuju).

Podešavanje parametara strane
Izborom opcija File – Document properties otvara   se prozor kao na slici dole. Na kartici Page nalaze se parametri stranice kao što su boja pozadine (background), veličina strane (page size), orijentacija strane (portraitlandscape), izbor podrazumevanih mernih jedinica (default units)…
Za izbor boje pozadine kliknite u šrafirani deo pored reči background.
Izborom podrazumevanih mernih jedinica (default units) promeniće se merne jedinice u samom programu (lenjirima…), a promenom mernih jedinica u odeljku custom size menjaju se samo merne jedinice koje prikazuju izabranu dimenzije strane.
Kartica Guides sadrži parametre za podešavanje pomoćnih linija –  vođica.
Kartica Grid sadrži parametre za podešavanje mreže koja se koristi za precizno crtanje.
Kartica Snap sadrži opcije za uključivanje privlačenja do objekta, vođica ili mreže. Zašto postoje ove opcije? Mišem se ne može uvek dovoljno precizno postaviti neki objekat na željenu poziciju, pa se uključenjem ovih opcija to olakšava.




TOOLBOX (kutija sa alatkama)
U tabeli ispod prokazane su alatke Inkscape-a sa hintom koji se pojavljuje kada pređete mišem preko alatke. Sem ojašnjenja čemu alatka služi tu je i prečica za aktiviranje alatke preko tastature. Iako je uglavnom sve jasno pokušaću da na srpskom objasnim čemu koja služi.





Selektovanje i transformacija objekta
Oblikovanje uz pomoć čvorova
hmm… ovu transformaciju je bolje isprobati nego prevoditi
zumiranje
crtanje pravougaonika i kvadrata
crtanje 3d “kutija”
crtanje elipsi i krugova
crtanje zvezda i poligona
crtanje spirala
crtanje linija slobodnom rukom
crtanje krivih i pravih linija
crtanje kaligrafskih linija i  crtanje linija četkicom
kreiranje teksta
crtanje objekata sprejem na osnovu već nacrtanog objekta
brisanje
bojenje zatvorenih kontura



Crtanje  i osnovne transformacije objekata

Izborom odgovarajuće alatke  crtate objekat po prostoru za crtanje. Objekat se crta iz gornjeg  levog ugla.
Za crtanje kvadrata ili kruga koristimo taster ctrl + odgovarajuća alatka.
Crtanje iz centra shift+odgovarajuća alatka.
Crtanje objekta dijagonalnim povlačenjem iz ugla
Klikom na kružić u gornjem desnom uglu možete da zaoblite krajeve pravougaonika
Klikom na objekat strelicom pojavljuju se strelice za promenu dimenzija objekta. Iz ugla objekat se smanjuje/povećava proporcionalno. Možete ga predimenzionirati i samo  po visini ili samo po širini.
Još jedan klik na objekat i dobijate  strelice za rotiranje (na  uglovima) i strelice za krivljenje objekta  (gore, dole, bočno)
rotiranje
krivljenje
Standardna linija sa komandama sadrži prečice sa komandama koje su vam poznate iz drugih programa (new, open, save,print).
Ostale opcije su prikazane na slici.
1 – opcije za zumiranje selekcije, crteža, stranice
– opcije za kreiranje duplikata postojećeg objekta, kloniranje postojećeg objekta i razdvajanje klonova. O čemu se radi?  Kada duplirate neki objekat dobijate njegovu kopiju koju možete nezavisno od originala da transformišete i menjate. Kada klonirate neki objekat, svakom promenom originala  menja se i klon. Ako želite tu vezu da raskinete, selektujte original i klon i klikom na treću opciju ova dva objekta gube svoju vezu i mogu dalje zasebno da se manjaju.
3 – grupisanje i raybijanje grupe objekata
4 – obeležena opcija  omogućava otvaranje palete za editovanje bojenja i linije objekata (vidi sliku).
5 – otvara prozor za editoovanje teksta
6 – otvara paletu sa slojevima
7 – otvara XML editor
8 – otvara paletu za poravnanje objekata
9 – isto što i File – Inkscape preferences (podešavanje samog programa)
10 – isto što i Edit – Document properties (podešavanje stranice)
Fill and Stroke
U okviru ove palete imate tri kartice: A – za bojenje (fill), B – boju linije (stroke paint) i C –  stil linije (stroke style).
Donji deo palete ne menja se promenom kartice, uvek sadrži opcije za poodešavanje D –  zamućenja (blur) i –  providnosti objekta (Opacitiy).
Kartice fill i stroke paint izgledaju vrlo slično. Nude mošućnost izbora boja iz različitih paleta sa bojama kao i kreiranje različitih šablona za senčenje. Izabrana boja (ili senčenje) biće primenjena na bojenje ili liniju u zavisnosti od toga koju ste karticu otvorili.
Kartica stroke style omogućava rad sa linijama, bilo da se radi o liniji objekata kao što je npr. pravougaonik ili linije koje crtate olovkom ili nekom drugom alatkom.
Pored već navedenog načina za promenu debljine linije, to možete da odradite i ovde (Width).
Cap – izbor izgleda krajeva nacrtane linije (primer 1.)
Join – nudi vam mogućnost da izaberete na koji način  će se spojiti dve nacrtane linije. Ovo ne važi za već gotove objekte npr. zvezda ili pravougaonik. (vidi primer 3.)
Dases – stil linije.
Start, mid, End markers – markeri na početku , sredini i kraju linije. (vidiprimer 2.)
Ctranje objekata slobodnom rukom
Na primeru 3.imate prkazan postupak crtanja slobodnom rukom. Olovkom je nacrtana horizontalna linija. Na početku i kraju linije nalazi se mali kvadratić – čvor (node). Ako crtanje druge linije počnete iz nekog čvora prve linije, linije se spajaju. Na taj način možete nacrtati željeni objekat .
Primer 4, slično prehodnom, pokazuje korake crtanja objekta slobodnom rukom.
Interesantan je 4.deo primera u kom možete da vidite da, bez obzira što kontura nije zatvorena, objekat može da se oboji. Kada se kontura zatvori bojenje se prilagođava obliku (5.)
Izborom alatke otvara se i linija za podešavanje osobina i kontrolu izabrane alatke. Za olovku ona izgleda ovako:
Mode omogućava izbor zakrivljenosti linije. Smoothing – mekoća linije.
Na primeru dole vidite razliku između ova dva moda ako je smoothing isti u oba slučaja (29).
Slika objašnjava izbor shape.  Što se tiče opcije from clipboard rezultat njenog izbora zavisi od onoga što je poslednje kopirano u clipboard.
Četkica resetuje parametre olovke na podrazumevana podešavanja.


 

Možete videti da se u meniju opcije Object nalaze opcije koje se pojavljuju i u  gore objašnjenoj liniji.
Kombinovanje objekata u Inkscape-u

 









Нема коментара:

Постави коментар